top of page

Tietoa aurinkoenergiasta

Aurinkopaneelit tuottavat energiaa Suomessa oikein hyvin. Etelä-Suomessa aurinkoenergiaa saadaan jopa enemmän kuin Pohjois-Saksassa. Kausittain vaihtelu voi olla kuitenkin melko suurta ja se on hyvä huomioida järjestelmän mitoituksessa. Voit halutessasi tarkastella  esimerkkijärjestelmän tuottoa tästä linkistä.

 

Nykyään ylituotannon voi myydä mille tahansa sähköyhtiölle mutta yleensä se myydään  suorasähkön toimittajalle. Monet sähköyhtiöt maksavat ylituotannosta pörssihinnan mukaan mutta joillakin on kiinteä 5 snt/kWh maksu.

 

Vanha suositus on ollut että järjestelmä kannattaa suunnitella niin, että mahdollisimman suuri osa aurinkosähköstä kuuluu kiinteistön omiin tarpeisiin ja yleissääntönä pidettiin, että vuosikulutuksesta n. 30 prosenttia katetaan aurinkosähköllä.

 

Euroopan parlamentin EPP-ryhmän suositus vuoden 2019 lopulla on kuitenkin se että kaikki soveltuva kattopinta-ala tulisi valjastaa aurinkosähkön tuotantoon. Tämä siksi että aurinkoenergia on halpaa, puhdasta, luo työpaikkoja ja tekee Euroopan valtioista kilpailukykyisempiä sekä energiaomavaraisempia. Myös yksityinen puhtaan aurinkosähkön tuottaja hidastaa sähkön hinnan nousua ja pienentää hiilijalanjälkeä.

Aurinkovoimalaan investoiminen tuottaa rahat moninkertaisena takaisin elinkaarensa aikana. Esim. alla on kuvattu 5,4 kW:n voimalan arvon kehittymistä sen mukaan, jos sähkön hinta nousee vuosittain 3 % (hinta nousi esim. 2018-2019 10,9 %). Jos voimala maksaa 7350 € ja kotitalousvähennys on 2350 € sekä sähkön hinta voimalan valmistuttua on 11,5 snt/kWh, takaisinmaksuaika on 8 vuotta. Todennäköisesti esimerkin järjestelmä tuottaa siis elinaikanaan investointinsa takaisin 2-3 -kertaisesti. Vieläkin kannattavampi hankinnasta tulee, jos sähköä hyödynnetään esim. ilmalämpöpumpun toimintaan.

5,4 kW:n aurinkosähköjärjestelmän tuotto

5_4kW tuotto.png

Paneelien tuottotakuu on 25 vuotta. Aurinkovoimala on pitkäikäinen, sillä paneelien tuotto vähenee hyvin hitaasti. Vielä 25 vuoden jälkeen paneelit tuottavat yli 80 % alkuperäisestä nimellistuotosta. Eli kun voimalan hinta on kuoletettu, kaikki tuotto on puhdasta säästöä. Esimerkkilaskelmassa investointi on tuottanut itsensä arvon 20 vuoden päästä.

Paneelin teho laskee hitaasti

Jinko.png
bottom of page
LuotettavaKumppaniyritys